Regio's aan de Grens 

Op dinsdag 7 november waren zo’n vijftig beleidsmedewerkers van gemeenten, provincies, het Rijk en maatschappelijke partners te gast in Parkstad voor de tweede bijeenkomst van het kennisuitwisselingstraject Regio’s aan de Grens. Dit kennistraject wordt georganiseerd door de ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK), Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). BZK en Stadsregio Parkstad hebben samen een interessant programma opgezet over de aanpak van energiearmoede en gezondheidsachterstanden voor regio’s aan de grens. 

Foto Aron Nijs


De ochtend bestond uit een plenair gedeelte in Carbon 6 in Heerlen. Naast een terugblik op de eerste bijeenkomst, was er ook aandacht voor de geschiedenis en de regionale context van de regio Parkstad. Vervolgens gaf het ministerie van VWS een toelichting op de wijze waarop zij de regionale samenwerking zouden willen versterken. De ochtend werd afgesloten door ervaringswerkers van Sterk uit Armoede, waarin op een erg aansprekende manier het belang werd toegelicht van het betrekken van ervaringsdeskundigheid bij het integraal aanpakken van opgaves in de wijk. In het middaggedeelte splitste de groep zich in tweeën, voor een bezoek aan Vie in Kerkrade of aan de Bovengrondse Vakschool in Heerlen, waar diverse verdiepende presentaties werden gegeven. Bij Vie ging een presentatie over het programma Trendbreuk en de koppeling met het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) en het Integraal Zorg Akkoord (IZA), hierop volgde de presentatie over de doorontwikkeling van pluspraktijken naar pluswijken. In de BVS kreeg men een rondleiding, waarna de WoonWijzerWinkel de deelnemers meenam in de aanpak energiearmoede. 


De volgende fysieke bijeenkomst voor kennisuitwisseling vindt plaats in Zeeland. Wilt u meer weten over het vervolg van dit traject of wilt u zich alvast aanmelden voor de nieuwsbrief van regio’s aan de grens of de volgende bijeenkomst, stuur dan een bericht naar postbus.regiosaandegrens@minbzk.nl

VIE integrale wijkaanpak – learning community

Op donderdag 7 december organiseerde de Stadsregio Parkstad Limburg samen met VIE een bijeenkomst voor medewerkers van gemeenten die in Parkstad werken aan een wijkgerichte aanpak. Integraal samenwerken in de wijk wordt gezien als het antwoord op de complexe maatschappelijke opgaven, betreffende vitale en gezonde wijken. Ook in de nieuwe Regio Deal staat in de door de gemeenten geselecteerde focusgebieden de integrale gebiedsgerichte aanpak centraal. 

Tijdens deze bijeenkomst maakte men kennis met elkaar, werd kennis gedeeld over positieve gezondheid in de wijk en werd inzicht en inspiratie opgedaan voor het vervolg. De noodzaak van integraal werken werd onderschreven en samen werd geconcludeerd dat het zinnig zou zijn deze bijeenkomsten minimaal te verbreden met collega’s uit het fysieke en het veiligheidsdomein. Deze zijn dan ook van harte uitgenodigd om aan te sluiten bij een vervolgbijeenkomst. 


Vanuit de Stadsregio Parkstad Limburg gaan we aan de slag met de feedback en het opzetten en voorbereiden van een passend vervolg in 2024.

Regio Deal Parkstad Limburg II, 

Eerste tranche toekenningen vanuit het thema Sociaal Economische Structuurversterking 


Op 13 december heeft het Dagelijks Bestuur van de Stadsregio het positief besluit van de Regionale Regiegroep geaccordeerd met betrekking tot een bijdrage vanuit de Tweede Regio Deal aan een aantal projecten in Parkstad die bijdragen aan de programmatische en integrale gebiedsgerichte aanpak voor het thema sociaal economische structuurversterking.

De acht focusgebieden in het kader van de gebiedsgerichte aanpak vanuit de Regio Deal

Gebiedsgerichte aanpak Ubachsberg

Binnen de programmatische aanpak Ubachsberg is het realiseren van gemeenschaps- én gebiedsontwikkeling het doel, waarbij de kern Ubachsberg nu en in de toekomst leefbaar en sterk blijft. De kern blijft een plek waar men fijn kan wonen, leven en recreëren. De betrokkenheid van de inwoners en burgerparticipatie is hierbij een fundamenteel onderdeel. Twee onderdelen in de programmatische aanpak vragen momenteel om intensivering, te weten: ‘Lerende gemeenschap’ en ‘Van participatie naar eigenaarschap’. Op deze onderdelen voorziet de Regiodeal aanvraag. De opgedane kennis en expertise wordt gedeeld in de regio ten behoeve van een mogelijke aanpak in andere kernen.


Gebiedsgerichte aanpak Schinveld

Door in te zetten op een combinatie van fysieke en sociaaleconomische maatregelen maakt men in Schinveld werk van het inhalen van de achterstandspositie die Schinveld heeft op het gebied van leefbaarheid, gezondheid, participatie en veiligheid/ondermijning. Uitgangspunt hierbij is dat de fysieke ingrepen in de woon- en leefomgeving dienend zijn aan de sociale en veiligheidsopgave.


Kansrijke Start

De afgelopen drie jaar (01-01-2020 t/m 31-12-2023) hebben de Parkstad gemeenten de Zuid-Limburgse aanpak Kansrijke Start, in Parkstad geïntensiveerd en versneld met een subsidie uit de eerste Regio Deal. De investeringen en acties die de afgelopen jaren zijn gestart, en hebben geleid tot een versnelling en intensivering van Kansrijke Start in Parkstad, vragen om voortzetting, verdieping, verbreding en aanvulling. 


Vergroten arbeidsparticipatie in de regio: Opdracht voorbereiding regionale werkhubs 

In september ’23 kwam een groot gezelschap van bestuurders, mensontwikkelbedrijven, gemeenten, onderwijs, reïntegratiepartijen, ministeries van SZW en OCW en het Werk-geversservicepunt Parkstad bij elkaar. Er werd gesproken over de uitdaging in de regio Parkstad om onbenut arbeidspotentieel te mobiliseren en de arbeidsparticipatie te verhogen. Gelet op de economische kansen in de regio en de krapte op de arbeidsmarkt, onder andere in de sectoren onderwijs, zorg, (medische) logistiek en techniek, zien partijen tal van mogelijkheden om de kansen te verzilveren. Uitdagingen hierbij zijn het bereiken van de mensen die nu werkloos zijn of om een andere reden niet deelnemen aan het arbeidsproces, het verbeteren van de aansluiting tussen onderwijs- en arbeidsmarktvraag en het structureel en duurzaam betrekken van werkgevers. De bijdrage van alle aanwezige organisaties hieraan is hard nodig.


Gedeelde conclusie was dat de uitdagingen op de arbeidsmarkt qua volumes, organisatie en benodigde impact, groter zijn dan we met de huidige uitvoering kunnen realiseren. Het doorontwikkelen van de huidige mensontwikkelbedrijven naar een nieuwe werkwijze via het concept van de regionale werkhubs, kan bijdragen aan het vergroten van arbeidspotentieel en het beter organiseren van dienstverlening rondom de kandidaten. Gezamenlijk is de ambitie uitgesproken om de ontwikkeling van regionale werkhubs samen op te pakken, ondersteund door de Regiodeal Parkstad. Deze ambitie en aanpak werd op een aansprekende wijze geïllustreerd en toegelicht via een filmpje dat onderaan deze pagina te zien is.


Eind november gaf de Bestuurscommissie SES de Stadsregio Parkstad Limburg vervolgens de opdracht de regionale aanvraag voor een bijdrage uit de Regio Deal bij de doorontwikkeling tot regionale werkhubs voor te bereiden. Daarnaast maakte zij werkbudget vrij voor de inhuur van externe begeleiding hierbij, ten behoeve van een gedegen en zorgvuldige voorbereiding met inbreng van inhoudelijke expertise van de betrokken beleidsambtenaren en vele stakeholders. 


Er wordt op gekoerst om de regionale aanvraag gereed te hebben voor indiening in de tweede tranche van de Regiodeal medio 2024.

Share by: